Σωστή χρήση μαλακών φακών επαφής

Οι μαλακοί φακοί επαφής είναι υδρόφιλα πολυμερή που στο κέντρο τους έχουν την διόρθωση που χρειάζεται ο χρήστης για να βλέπει καθαρά. Επειδή έρχονται σε επαφή με τον κερατοειδή του ματιού πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την χρήση τους ώστε να αποφύγουμε μολύνσεις και άλλα προβλήματα. Τα βασικά που πρέπει να προσέχετε είναι:
  • Αν νιώσετε ενόχληση ή κοκκινίσουν τα μάτια σας πρέπει να βγάλετε του φακούς σας. Αν τα προβλήματα επιμείνουν ζητήστε την συμβουλή του εφαρμοστή σας.
  • Να πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας πριν πιάσετε τους φακούς και να τα σκουπίζετε με μια πετσέτα που να μην αφήνει χνούδι.
  • Μην χρησιμοποιείτε καλλυντικά και σαπούνια που περιέχουν λοσιόν ή κρέμα πριν χειριστείτε τους φακούς σας.
  • Καλύτερα να φορέσετε τους φακούς σας πριν χρησιμοποιήσετε μακιγιάζ και να τους αφαιρέσετε από το μάτι πριν ξεβαφτείτε.
  • Να χρησιμοποιείτε μόνο υγρό κατάλληλο για φακούς επαφής, κατά προτίμηση αυτό που σας έχει προτείνει ο εφαρμοστής των φακών και ποτέ νερό, σάλιο ή οποιοδήποτε άλλο μέσο για να τους αποθηκεύσουμε. Αν δεν έχετε υγρό αφήσετε τους φακούς χωρίς υγρό μέσα στην θήκη να στεγνώσουν, είναι προτιμότερο από το να τους βάλετε σε ένα περιβάλλον γεμάτο μικρόβια, όπως είναι το νερό της βρύσης. Ακόμη και να στεγνώσουν οι φακοί, αν τους ξαναβάλετε στο υγρό τους το πιο πιθανόν είναι ότι θα επανέλθουν στο αρχικό τους σχήμα.
  • Αποφεύγετε την χρήση λακ ή άλλων αεροζόλ όταν φοράτε τους φακούς σας. Καλό είναι αν θέλετε να βάλετε λακ, να βάλετε τους φακούς σε άλλο δωμάτιο και να μην μπείτε στον χώρο που βάλατε την λακ μέχρι να πέσουν τα σωματίδια.
  • Αν φοράτε τους φακούς στην θάλασσα ή στην πισίνα πρέπει να γνωρίζετε ότι διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Ζητήστε την συμβουλή του εφαρμοστή σας.

Leave a Reply